מה זה הטיק טוק הזה? פתטי או הכרחי?

אדם אליוף
אדם אליוף

 

מה זה הטיק טוק הזה? רבים שואלים מה אנחנו מפספסים שם, אם בכלל?

האם זו רשת ילדותית ומביכה השמורה לדור הצעיר או רשת חווייתית ותוססת עם מגוון תוכן איכותי?

שני מיליארד משתמשים בכל העולם!

זה הנתון המדהים שטיק טוק מחזיקה בו נכון להיום, חמש שנים בלבד אחרי שהוקמה.

מה שהתחיל כאפליקציה ליצירת קטעי וידאו קצרים מסוגים שונים ובעיקר למוסיקה וריקוד, הפך ב-2018 לטיקטוק – רשת חברתית המשאירה אבק למתחרות שלה, עם מספר ההורדות הגבוה ביותר בארה"ב ובין המובילות בארץ, תוך שהיא עוקפת את פייסבוק ומעניינת גם את הקהל הבוגר:

1.3 מיליון משתמשים בגילאי 25-34 ו-600K בגילאי 35-44.

הנתונים האלה מאד מעניינים מפרסמים, מלהקים, ואנשי מקצוע בתעשייה, הרואים בחשיפה הענקית הזו כלי פרסום לכל דבר ועניין, במקביל לאיתור  כישרונות. ליהוקים של תוכניות ריאליטי כמו "הבנים והבנות" ופרויקטים מסחריים, נשענים על הרשתות החברתיות, וזהו כלי עבודה בסיסי לכל מלהק בארץ ובעולם.

 

מה הופך את הרשת החברתית טיקטוק לרלוונטית ועדכנית?

טיק טוק הבינה את מה שכולנו כבר צורכים מזמן. תמונות עשויות ופילטרים- out ואילו תוכן וידאו קצר, קליט ואותנטי – in.

עם הצלחת טיק טוק, פייסבוק (Meta כיום) ואינסטגרם יישרו קו, והפיד שלנו נראה כיום אחרת לגמרי. יותר תעדוף לרילס (וידאו קצר) על פני תמונות. עד כדי כך השינוי היה בולט ומורגש, שאושיות אינסטגרם בולטות בחו"ל יצאו כנגד המגמה וביקרו אותה בחריפות.

אינסטגרם אמנם נענתה חלקית לקריאות והפחיתה את התעדוף לוידאו, אולם היא מזהה את הנטישה ועושה הכל להילחם במתחרה הסינית.

בשעה שחברת Meta דורשת מהמשתמשים תשלום עבור חשיפה גבוהה, רבים מרגישים זאת באינטראקציות, טיק טוק מאפשרת חשיפה לקהלים נרחבים, ובשונה ממה שהכרנו – מאפשרת גישה לעמודים, גם ללא מעקב אחר משתמש.

כחלק מהמלחמה של אינסטגרם למנוע נטישה של יוצרי התוכן והשארתם אצלה, היא השיקה ניסוי ראשוני עם קבוצת מיקוד בארה"ב המאפשר גביית תשלום לתוכן בלעדי למנויים. מנגד, אינסטגרם תבליט המנויים בתגובות והודעות. ניסוי בהחלט מעניין שיכול להוות מהפכה למשפיענים.

 

האם כל אחד יכול להיות משפיע ויוצר תוכן?

על פניו, כולם מקבלים הזדמנות שווה ומתחילים מאפס. כל אחד יכול להפוך למשפיע, לפתוח מצלמה מביתו, להביא ערך ולייצר תוכן, בלי להיות תלוי באנשים אחרים, ומבלי להמתין לאודישן או להזדמנות, ולהיות קשוב אך ורק למה שמעניין אותו באמת.

על מנת לצבור קהל, יש להתמיד בעליית התוכן והדבר דורש השקעה, חשיבה, זמן ומיקוד הצופה ברובו חסר סבלנות, כך שהקצב גבוה ויש לתפוס את תשומת הלב מידית.

תוכן משפיענים יכול להיות במגוון תחומי החיים: השראה, כסף, הומור, לייף סטייל, אוכל וכד'.

אור שפיץ סיימה קורס אפייה עם אמה, ואת העוגה בחרה לפרסם לקנייה. מכאן זה היה כדור שלג שהתגלגל והפך את שפיץ לכוכבת רשת המתחזקת עמודים פעילים ונגישים, שידורי לייב רבים, עד למינוף בתוכניות טלוויזיה פופולריות ושם מוכר כמעט בכל בית.

אורי ורד התגלה על ידי הסוכנות בזכות הרשת, לאחר שצילם סרטונים ויראליים עם קריצה והומור. הוא קיבל את הזדמנות חייו לאחר שלוהק לסדרה "האחיין שלי בנץ" בכאן 11, דבר שלא היה מתאפשר בפנייה גנרית לסוכנות שחקנים.

אוראל צברי התגלה ברשת עם אינספור דמויות וחיקויים, דניאל יונה מתפוצץ עם נתוני חשיפה מטורפים, ולוהק בזכות כך "לגולדסטאר". דילן דרור הפך לכוכב ילדים והוא בן 14 בלבד, הדמות "תותית" (גיתית פישר) הפכה לסדרת טלוויזיה, אודי כגן הפך לקומיקאי בולט בתעשייה בזכות סדרת הרשת שלו, תמיר בר הגיע ל"ארץ נהדרת" עם סדרה דומה ואלה הם רק דוגמאות ספורות.

 

האם כוכבי הרשת תופסים את מקומם של השחקנים?

זו שאלה שמעסיקה רבים בשנים האחרונות, אבל האמת היא שהתעשייה השתנתה ויש מקום לכולם.

בתפקידי עומק וסדרות איכות מספר העוקבים לא מעניין ולא רלוונטי, ולשחקנים, ניסיון ואופי יש תמיד מקום. זאת להבדיל מסדרות נוער, שם הלוק משחק תפקיד, מוכרות בטח לא תזיק והמיומנות בעמידה מול מצלמה יכולה לשמש דווקא ליתרון. כל שחקן המחזיק בכישרון, יכול להשתמש ברשת להגיע למפרסמים ומלהקים, ובו זמנית לייצר קהילה, מפגשים, קורסים דיגיטליים, הרצאות, סטנד אפ ומה לא.

הרשת אינה נחלתם של צעירים בלבד ומי שהשכילה לעשות ולהפנים זאת, היא ציפי שביט שהפכה לדמות אהובה גם לדורות חדשים וצעירים מבלי לראות בכך פחיתות כבוד או להתנצל, בדיוק להיפך. היכן יש מקום שכל כך מאפשר חופש אמנותי ומיידי, בתקציב דל?

 

מאיפה מתחילים?

כל עוד יש ערך לעמוד,הקהל ידע לזאת וזה סוד הקסם.מומלץ להתחיל לכתוב את הסרטונים מבעוד מועד, ואפשר כמובן לאלתר על זה תוך כדי צילום. ברגע שיש "בנק" של סרטונים ליום צילום אחד לפחות, כדאי להתחיל

לצלם על משהו שמדבר אליכם ברמה האישית, בין אם זה הפצת הידע שלכם, חיקויים ודמויות, או סיפור אחד מחבר ועקבי. אם זה בוער לכם בעצמות לתקשר את זה, זה יהיה גם טריגר להמשך. רק לאחר צילום מספר של סרטונים ופידבקים מחברים קרובים, יהיה בידכם חומר גלם ראשוני להעלאה רציפה ברשת.

יש יוצרים המרגישים יותר נוח בסיעור מוחות ושיתופי פעולה, ויש שטובים יותר בעבודה עצמאית ללא תלות באחר.

כך או כך, ההתחלה אף פעם לא מושלמת, והרעיון הוא לשנות, לנסות, לחקור תוך כדי תנועה.

האלגוריתם של הרשתות החברתיות הוא מאד מובנה, כך שניתן ללמוד ולחקור את ההתנהלות של כל פלטפורמה, לעקוב אחר השינויים, ללמוד את ההרגלים של העוקבים, להתייחס לעוקבים ולתגובות, להיות קשובים ולהתחיל להביא את עצמכם לרשת באותנטיות.

 

אולי יעניין אותך מובילי דעת קהל